Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaans protest voor democratie

Datum : 13/03/2015
Land : Brazilië

Braziliaans protest voor democratie

Vandaag, twee dagen voor het grootschalige protest dat de impeachment vraagt van Braziliaanse president Dilma Rousseff, organiseren vakbonden en verschillende sociale bewegingen protesten in 27 verschillende steden door heel Brazilië voor de democratie en tegen de voorgestelde coup.

Hoewel vakbonden en sociale bewegingen tegen de regeringsvoorstellen zijn die bij de protesten aanstaande zondag verdedigd zullen worden, vragen zij slechts om de omkering van de voorlopige maatregelen die door de president zijn aangekondigd, niet om impeachment. Deze hebben onder andere betrekking op de werkloosheidsuitkering en de pensioenfondsen voor het overlijden van de echtgenoot, waarop gekort zal worden. 

De overkoepelende Centrale van de Vakbonden (CUT) geeft aan 3820 eenheden gemobiliseerd te hebben in 27 verschillende steden. Het huren van bussen en het uitdelen van banners, posters en t-shirts verloopt via de afzonderlijke bonden. Volgens de Centrale worden de kosten niet gesubsidieerd door de regering.

De organisatoren van de protesten die vandaag plaatsvinden benadrukken dat ze geen enkele vergelijking willen zien met de demonstraties die voor aanstaande zondag gepland staan. “De media proberen deze vergelijking te trekken, maar wij willen alleen laten zien dat we voor de democratie zijn en dat het fout is een impeachment te verdedigen”, aldus de president van de CUT-SP, Adi dos Santos. 

Bron : El País Brasil, Estadão
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug