Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (104) overleden

Datum : 06/12/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (104) overleden

De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, die enkele van de meest beroemde modernistische gebouwen van de 20e eeuw ontwierp, is vlak voor zijn 105e verjaardag overleden. Niemeyer verwierf internationale faam als de architect van de belangrijkste overheidsgebouwen in de futuristische Braziliaanse hoofdstad Brasília dat in 1960 werd ingehuldigd. Hij werkte ook met de in Zwitserland geboren modernistische architect Le Corbusier aan het VN-gebouw in New York. Niemeyer bleef aan nieuwe projecten werken tot begin van dit jaar. Hij is op woensdag overleden in een ziekenhuis in Rio de Janeiro. Donderdag zal in het presidentiële paleis in Brasília een herdenking worden gehouden. De burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, heeft drie dagen van rouw afgekondigd in Niemeyer’s woonplaats.

Oscar Niemeyer begon zijn carrière in de jaren dertig, toen Brazilië nog de neoklassieke Europese architectuur kopieerde en sierlijke paleis-achtige gebouwen ontwierp. Zijn gedurfde futuristische ontwerpen in Brasilia maakte de nieuwe hoofdstad een icoon van de moderne architectuur en daarmee een symbool van vertrouwen in de toekomst van Brazilië. Als student van Le Corbusier ontwikkelde hij een eigen stijl van grimmig beton en vele rondingen. Zo zei hij eens dat zijn gestileerde vormen werden geïnspireerd door de rondingen van Braziliaanse vrouwen. “Als je een grote ruimte te veroveren hebt, dan is de curve de natuurlijke oplossing”, zei hij.

Niemeyer was een overtuigd communist en een persoonlijke vriend van de Cubaanse leider Fidel Castro. Niemeyer moest zijn land ontvluchten tijdens de militaire dictatuur en bouwde aan zijn internationale carrière terwijl hij in Frankrijk in ballingschap verbleef. In 1988 werd hij bekroond met de prestigieuze Pritzker Prijs. Zijn stijl was niet naar ieders smaak, en volgens sommige critici was zijn werk niet erg mensvriendelijk aangezien hij zich meer richtte op de vorm van de architectuur dan op bewoners of functionaliteit. Niemeyer heeft meer dan 600 gebouwen over de hele wereld ontworpen. Zijn erfenis bedraagt musea, monumenten, scholen en kerken in Brazilië en daarbuiten.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug