Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Braziliaanse artsen en het zikavirus

Datum : 09/02/2016
Land : Brazilië

Braziliaanse artsen en het zikavirus

In augustus vorig jaar merkten artsen in de Braziliaanse kustplaats Recife iets vreemds op. Er werden kinderen geboren met kleine, vreemd gevormde hoofden en die geen voorhoofd leken te hebben (microcefalie). Doktoren onderzochten hoe dit kon en kregen uiteindelijk het zikavirus, veroorzaakt door een muggenbeet, in het vizier.

Enkele maanden later kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie een “internationale noodsituatie” af vanwege het virus en verwachte miljoenen besmettingen. In een mooi vormgegeven longread van The New York Times wordt beschreven hoe artsen op het spoor kwamen van het virus, dat nu internationaal zorgt voor hoofdbrekens en maatregelen.

Zika werd in 1947 ontdekt bij apen in het Oegandese Zikawoud, waarnaar de ziekte werd vernoemd. Virologen en andere wetenschappers keken de afgelopen jaren naar hoe het virus zich van eiland tot eiland verspreidde. Veel artsen waren overigens aanvankelijk niet bezorgd: voor 2013 werd voor zover bekend nooit iemand in het ziekenhuis opgenomen voor de gevolgen van zika.

Toen binnen korte tijd bij erg veel baby’s microcefalie werd vastgesteld, werden artsen bezorgd. In heel Brazilië werden doktoren opgetrommeld en werd onderzoek naar zika gedaan. Artsen werkten dag en nacht om de ziekte-uitbraak het hoofd te bieden. Zoals het er nu naar uit ziet, kan dat werk zich nog maanden voortslepen.

Het virus heeft zich inmiddels verspreid naar 33 landen waar in totaal meer dan 600 miljoen mensen wonen. Artsen en beleidsmakers uit verschillende landen hebben vrouwen aangeraden hun zwangerschap uit te stellen. In Brazilië en andere streng katholieke landen is een debat opgelaaid over abortus en geboortebeperking, voorheen haast onbespreekbare taboes. 

Bron : NRC
Bookmark and Share


Terug