Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse bedrijven vrezen de Venezolaanse situatie

Datum : 10/01/2013
Land : Brazilië

Braziliaanse bedrijven vrezen de Venezolaanse situatie

Braziliaanse bedrijven met grote belangen in Venezuela hebben hun bezorgdheid geuit over de toekomst van het land en de impact ervan op de Mercosur. Dit in het geval de politieke overgang, ten gevolge van de gezondheidstoestand van President Chávez, niet volgens het constitutionele proces verloopt.

Deze houding van de bedrijven staat in tegenstelling met de Braziliaanse overheidssteun aan het uitstel van de beëdigingceremonie van de herkozen Chávez, die volgens de Venezolaanse grondwet op 10 januari moet plaatsvinden. In een artikel dat is gepubliceerd in diverse Braziliaanse dagbladen becommentarieert de voorzitter van de Federatie van Industrieën van de Staat São Paolo (FIESP), Ruben Barbosa, de controverse over het uitstel van de eedaflegging. Die wordt  ondersteund door vicepresident Nicolás Maduro en de voorzitter van het parlement Diosdado Cabello. Het Tribunaal van de Hoge Raad heeft het uitstel goedgekeurd.

Barbosa herinnert eraan dat Venezuela nu een volwaardig lid is van de Mercosur en als Chávez niet in functie treedt op donderdag of de huidige regering verlengt haar mandaat, de democratische clausule van Mercosur zou kunnen worden ingeroepen. De FIESP- voorzitter wijst erop dat de harde positie nog vers in het geheugen ligt nadat Paraguay door Mercosur werd geschorst na de afzetting van ex-president Fernando Lugo met het argument dat er een politieke coup plaatsvond en de grondwet niet werd nageleefd.

De invloedrijke krant O Globo zegt dat Venezuela de Mercosur demoraliseert. Volgens de krant vraagt het gebrek aan transparantie waarmee ‘Chavismo’ de behandeling van de medische situatie van de leider benadert alleen maar om een autoritair regime. De krant bekritiseert ook de officiële steun van de Braziliaanse regering aan de Venezolaanse situatie. Volgens een woordvoerder van de regering is er geen concrete instabiliteit in Venezuela vanwege het opvolgingsproces en ondersteunt ze Maduro als interim president. Braziliaanse bedrijven hebben naar schatting contracten ter waarde van bijna 20 miljard dollar in infrastructuur, landbouw, industrie en olie- en gasindustrieën.
 

Foto: Ruben Barbosa

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug