Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Braziliaanse bioscoopfilm breekt records met lege zalen

Datum : 16/05/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse bioscoopfilm breekt records met lege zalen

“Niets te Verliezen” (Nada a Perder) is de grootste bioscoophit in Brazilië in meer dan tien jaar. Maar hoe kan het dat bioscopen online zijn uitverkocht, terwijl de zalen leeg blijven?

De film vertelt het verhaal van het leven van de evangelische bisschop Edir Macedo, oprichter van de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods (Igreja Universal do Reino de Deus), een omstreden en invloedrijke kerk met vestigingen in ruim honderd landen en volgens eigen cijfers meer dan honderd miljoen volgelingen. De film is gedeeltelijk gefinancierd en ook gepromoot door Records, het televisiestation waarvan de bisschop de eigenaar is, en sinds de lancering eind maart zijn al meer dan negen miljoen kaartjes verkocht, een aantal dat het tot de meest succesvolle film in Brazilië maakt sinds in 2002 is gestart met het registreren van aantallen verkochte tickets. Toch zijn de zalen hooguit half gevuld, zo constateerden journalisten van de Folha de S Paulo die in het openingsweekend negen bioscopen bezochten waar de film draaide. De meeste bezoekers vertelden dat ze de tickets gratis gekregen hadden van hun kerk, de kerk van Edir Macedo.

De film vertelt hoe Macedo zijn kerk tot een imperium heeft weten uit te bouwen en hoe hij de confrontatie aangaat met het establishment. Macedo is in Brazilië een omstreden figuur, die in 1992 kort gevangen zat en in 2011 samen met andere kerkleiders onder meer beschuldigd werd van het witwassen van geld en verduistering. De rechtszaak rond het witwassen moet nog voorkomen, de andere beschuldigingen zijn inmiddels verjaard.

Recensenten hebben de film neergesabeld. “Het wekt de indruk dat kunst minder belangrijk was en dat de film alleen gemaakt is ter meerdere glorie van de hoofdrolspeler en zijn religie”, volgens de krant O Globo. De film lijkt in de markt te zijn gezet volgens hetzelfde procedé als eerder de autobiografie van bisschop Macedo in 2012: het boek werd een bestseller tot in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië toe, doordat de kerk enorme aantallen opkocht.

Gevraagd naar de lege zalen verklaarde een woordvoerder van de kerk dat dit een ‘leugen’ en ‘nepnieuws’ zou zijn. Wel heeft de kerk tickets verschaft aan gelovigen uit arme wijken, ‘uitgeslotenen’, mensen die volgens de kerk nooit een bioscoop kunnen bezoeken. Afgelopen maandag bezocht een journalist van The Guardian een bioscoop in Rio de Janeiro waar online geen tickets voor de film meer beschikbaar waren. In de zaal trof hij slechts een vrouw met haar twee jonge kinderen aan. Tatiana Fernandes had de kaartjes van haar lokale Universele Kerk gekregen. “De bioscoop is duur en veel mensen hebben er geen geld voor. Ik ben evangelisch en toen de film uitkwam wilde ik hem heel graag zien”, vertelt Tatiana. Ze voegt eraan toe: “Maar ik had wel gehoopt dat er meer mensen zouden zijn.” Gevraagd naar de lege zaal vertelt de manager dat hij het ook vreemd vindt, maar dat het iedere avond zo is…

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug