Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Braziliaanse Blade runner

Datum : 04/09/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse Blade runner

De Braziliaan Alan Oliveira is uitgegroeid tot een van de grote namen van de 2012 Paralympics nadat hij verassend won van de Zuid-Afrikaan Oscar pistorius op de 200 meter.  De twintigjarige Oliveira won met een voorsprong van 0.07 seconden.

Pistorius, ook wel bekend als Blade Runner, beschuldigde Oliviera er na de wedstrijd van dat hij oneerlijk gewonnen had door te beweren dat hij protheses had gebruikt die twee centimeter te lang waren. Later verontschuldigde hij zich echter voor de beschuldigingen die hij had geuit. De beschuldigingen hebben de vriendschap tussen de twee atleten onder druk gezet. '' De situatie is grimmig. Hij passeert me en praat niet tegen me' maar ik wil onze vriendschap voortzetten', zei Oliveira. 

Oliveira is geboren in Maraba in Brazilië in 1992. Zijn beide benen werden geamputeerd toen hij slechts 21 dagen oud was nadat een darminfectie bloedvergiftiging veroorzaakte.  Tegen de tijd dat hij acht was begon hij met atletiek. Toen hij 13 was deed hij mee aan wedstrijden, toen nog op houten protheses. Pas toen hij 15 was rende hij voor het eerst op het bekende carbonfiber protheses en won een zilveren medaille gewonnen in de 4x100 meter op de Paralympische Spelen in Beijing in 2008

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug