Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse bouwgigant Odebrecht beboet voor fraude

Datum : 22/12/2016
Land : Brazilië

 Braziliaanse bouwgigant Odebrecht beboet voor fraude

Het grootste Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht heeft in de Verenigde Staten toegegeven autoriteiten te hebben omgekocht om contracten binnen te halen. Odebrecht en de Braziliaanse petrochemische firma Braskem zijn overeengekomen om minstens 3,5 miljard USD te betalen aan de autoriteiten in de VS, Brazilië en Zwitserland. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat dit het grootste omkopingsschandaal ooit is door een buitenlands bedrijf. Odebrecht zal een boete van minstens 2,9 miljard USD betalen en Braskem een bedrag van 975 miljoen USD voor omkoping overal ter wereld. 

Een van de grootste voorbeelden van corruptie van Odebrecht is het betalen van smeergeld aan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, dat zelf midden in een groot corruptieschandaal is verwikkeld. Braskem is gezamenlijk eigendom van Odebrecht en Petrobras. 

Bestuurders van Odebrecht hebben een akkoord getekend om mee te werken aan het onderzoek naar Petrobras, bekend als ‘Operation Car Wash’. Meer dan tweehonderd politici zijn bij het schandaal betrokken. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug