Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse bouwmagnaat wereldondernemer van 2018

Datum : 17/06/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse bouwmagnaat wereldondernemer van 2018

De Braziliaanse Rubens Menin is uitgeroepen tot 's werelds succesvolste ondernemer. De Zuid-Amerikaanse huizenbouwer is volgens de jury niet alleen een goede ondernemer, maar zet zich ook in voor een betere wereld.

Tijdens de prijsuitreiking zaterdag in Monaco prees de jury de 62-jarige Menin vooral om zijn doorzettingsvermogen en de manier waarop hij zich inzet voor de arme bevolking van Brazilië. Zijn bedrijf MRV Engenharia bouwt namelijk vooral betaalbare huisvesting. Menin ontwikkelde een manier waarop hij goedkoop en snel woningen kan bouwen: zestien huizen in tien werkdagen. Bovendien werkt hij samen met de Braziliaanse overheid aan een programma om huizenbezit betaalbaar te maken voor mensen met lage inkomens.

"Een bedrijf dat geen missie heeft, is niet duurzaam", zei Menin tegen de Amerikaanse krant Financial Times. "Mijn missie is woningbezit toegankelijk maken voor iedereen. Ontelbare mensen hebben baat bij een gezonde bouwsector. Wij ondernemers kunnen de wereld echt ten goede veranderen."

Menin is zelf van lagere komaf. Hij begon zijn bedrijf in 1979 en inmiddels heeft hij 24.000 werknemers en bouwde hij huizen voor meer dan een miljoen Brazilianen. MRV is beursgenoteerd en haalde vorig jaar een winst van 197 miljoen dollar.

Ondernemers uit 46 landen waren genomineerd voor de prestigieuze titel 'wereldondernemer van het jaar 2018'. De award bestaat ruim twintig jaar en wordt georganiseerd door accountants- en adviesorganisatie EY. De jury beoordeelt de ondernemers op basis van zes criteria: financiële prestaties, strategische richting, innovatie, internationale impact, integriteit, invloed en liefdadigheid. Voor Nederland was Tijn van Elderen uit Valkenswaard genomineerd. De topman van Brabantia won eerder de Nederlandse variant van de door EY uitgeschreven wedstrijd.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug