Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaanse Congres keurt boswet goed

Datum : 27/04/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse Congres keurt boswet goed

De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden heeft ingestemd met de controversiële  boswet die de regels versoepelt over hoeveel land boeren moeten bewaren als bos.

De machtige lobby van Braziliaanse boeren zegt dat de veranderingen in de boswet zullen bijdragen aan de productie van duurzaam voedsel. Milieuorganisaties menen echter dat de boswet een ramp is en tot verdere vernietiging van de Amazone zal leiden. De wet gaat nu naar president Dilma Rousseff, die haar veto kan gebruiken om enkele clausules uit de wet te verwijderen.

Volgens afgevaardigde Paulo Piau krijgen boeren “meer stabiliteit en meer politieke steun. Zowel de productie als het milieu zullen daarvan profiteren.”  Tegenstanders zien het als een stap terug. Greenpeace dringt er bij Rousseff op aan een veto uit te spreken: “Het is ongelooflijk dat de boswet wordt uitgekleed, een paar weken voordat Brazilië het gastland is van de Rio-top over duurzame ontwikkeling.”

De ontbossing van de Amazone is de laatste jaren afgenomen door een betere wetgeving. Onder de boswet, die dateert uit 1965, moeten landeigenaren een percentage van hun terrein bebost laten, dat varieert van 20 procent tot 80 provent in de regio van de Amazone. 
 
 
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug