Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse door meerdere glazen plafonds

Datum : 26/10/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse door meerdere glazen plafonds

Jarenlang had Brazilië wereldwijd een van de laagste percentages vrouwen in de politiek. Maar dat lijkt in snel tempo te veranderen. Bij de parlementsverkiezingen op 7 oktober dit jaar is het aantal gekozen vrouwen flink toegenomen. In het Huis van Afgevaardigden nam hun aantal toe van 51 naar 77 (van de 513 zetels). Een van hen is de 43-jarige Joênia Wapachana.

Wapachana zal de allereerste inheemse vrouw zijn die zitting neemt in het Braziliaanse Lagerhuis in de 194-jarige geschiedenis van het instituut. Geboren en getogen in het Raposa Serra do Sol Reservaat in de noordelijke deelstaat Roraima, is haar verkiezing niet de eerste keer dat ze geschiedenis schrijft. Ze was ook de eerste inheemse vrouw die een rechtenstudie afrondde, advocaat werd en een zaak mocht verdedigen voor het Federale Hooggerechtshof. Die zaak besliste over de afbakening van het ‘eigen’ Raposa Serra do Sol reservaat. In 2013 werd ze de eerste voorzitter van de Nationale Commissie ter Verdediging van de Rechten van Inheemse Volken.

“Mijn missie in het leven is om inheemse collectieve rechten te verdedigen”, schreef ze op instagram vlak voor haar verkiezing. Het succes van haar strijd tot nu toe werd eerder deze week beloond door de voorzitster van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, Maria Fernanda Espinoza. Deze maakte donderdag bekend dat Wapachana een van de vier winnaars is van de ‘United Nations Prize in the Field of Human Rights’.

De andere winnaars van deze prestigieuze prijs zijn de Tanzaniaanse vrouwenrechtenactiviste Rebeca Gyumi, de Pakistaanse mensenrechtenadvocate Asma Jahangir (postuum) en de Ierse mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders.

Bron : www.frontlinedefenders.org, Huffington Post
Bookmark and Share


Terug