Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse economie groeit dit jaar met bijna 3 procent

Datum : 04/01/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse economie groeit dit jaar met bijna 3 procent

Analytici zijn in de eerste week van het nieuwe jaar optimistischer dan in de laatste week van 2017; toen verwachtten ze een groei in 2017 van 0, 98 procent en een toename van het BBP in 2018 van 2, 68 procent.

Volgens de Centrale Bank zal de economie met 2,7 procent groeien in 2018, na een groei van 1 procent afgelopen jaar. Ze haalde hierbij een rapport aan van economen uit de private sector. De analytici zijn optimistischer geworden.

De schattingen van het BBP komen van het Boletin Focus, een wekelijks overzicht van de Centrale Bank dat is opgesteld door analytici van zo’n honderd particuliere financiële instellingen over de staat van de nationale economie.

Economen hebben hun vooruitzichten van de groei in Brazilië naar boven bijgesteld gedurende zeven achtereenvolgende weken, waarin het land uit de diepe recessie krabbelt. De economie herstelt langzaam na een krimp met 3,8 procent in 2015 – de slechtste prestatie in 25 jaar – en met 3.6 procent in 2016. Het was de eerste maal sinds 1931 dat het BBP in twee opeenvolgende jaren naar beneden ging.

Intussen ligt het vertrouwen van het bedrijfsleven op het hoogste niveau in bijna vier jaar. De  ‘economische klimaat index’ (ICE) van de Getulio Vargas Stichting sloot 2017 af met 93,1 pinten, het hoogste niveau sinds 2014, toen het 95,7 punten was.

Het economische herstel in Brazilië bevordert het vertrouwen van de zakenwereld, dat tussen november en december vorig jaar steeg met 1,2 punten, aldus de Stichting. Naar verwachting zal het vertrouwen verder toenemen ondanks onzekerheid over de presidentsverkiezingen die in oktober dit jaar plaatsvinden.


 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug