Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse ex-president Lula ook in hoger beroep veroordeeld voor corruptie

Datum : 25/01/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse ex-president Lula ook in hoger beroep veroordeeld voor corruptie

Een Braziliaanse rechtbank heeft voormalig president Lula da Silva ook in hoger beroep veroordeeld wegens corruptie en het witwassen van geld. Hoewel hij in nog hoger beroep kan gaan, kan Lula met dit vonnis worden uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen in oktober.

In juli vorig jaar legde een federale rechter aan Lula een straf op van 9,5 jaar gevangenis. Nu hielden de drie rechters unaniem niet alleen aan de veroordeling vast, maar ze verhoogden de gevangenisstraf ook tot 12 jaar en een maand. Het vonnis betekent een buitengewone lotswending van de meest populaire leider in de moderne Braziliaanse geschiedenis.

Direct na het vonnis vonden in heel het land protesten plaats; demonstranten staken autobanden in brand en blokkeerden straten in São Paulo en in Porto Alegre, waar het vonnis werd uitgesproken. Zelfs Diego Maradona plaatste een selfie op Facebook met een Braziliaans voetbalshirt met "LULA en 18", onderschrift: "Beste Lula, Diego is bij je." Aan de vooravond van de rechtszitting sprak Lula een grote menigte aanhangers toe in São Paulo (foto).

Lula, die van 2003 tot 2011 president was namens de linkse Arbeiderspartij (PTT), zou volgens de rechter voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS en ook een luxe strandappartement. In ruil daarvoor zou hij  het bedrijf opdrachten van staatsoliebedrijf  Petrobras hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement. Hij noemt het een ‘politiek’ proces om te voorkomen dat hij aan de verkiezingen meedoet. Zijn aanhangers noemen het een “aanval op de democratie”.

Tegen talrijke Braziliaanse politici, onder wie huidig president Michel Temer, zittende ministers, ex-presidenten en congresleden, lopen onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld. Ondanks de beschuldigingen aan het adres van Temer en het bewijsmateriaal tegen hem, heeft het Congres tot twee maal toe tegengehouden dat hij tijdens zijn ambtstermijn zou worden berecht. Het maakt dat aanhangers van Lula des te meer overtuigd zijn dat alleen links wordt aangepakt.

Wat zijn de kansen voor Lula?

Volgens de Braziliaanse electorale regels kunnen kandidaten niet meedoen aan verkiezingen als ze eerder veroordeeld zijn. Maar Lula’s advocaten stellen dat deze regel niet van kracht is zolang Lula nog niet alle mogelijkheden tot hoger beroep heeft benut. Ook kan Lula het Hooggerechtshof vragen om het verbod op te heffen en als die zijn verzoek inwilligt, zou hij kandidaat kunnen staan. Tijd is echter van essentieel belang, want Lula moet zijn kandidatuur uiterlijk op 15 augustus hebben geregistreerd.

Het vonnis betekent dat Lula juridisch niet in aanmerking komt om onder een "schone lei" -wetgeving te vallen, zei Silvana Batini, hoogleraar kiesrecht bij de Stichting Getúlio Vargas in Rio de Janeiro. Maar Lula heeft nog veel mogelijkheden tot hoger beroep, aldus Batini. De PT zegt dat Lula zich zal registreren voor 15 augustus en dat een definitief vonnis niet valt te verwachten voor 17 september. “Er zijn juridische formaliteiten die het Lula mogelijk maken mee te doen aan de verkiezingen, ook al is hij veroordeeld", zei Batini.

Wat betekent het voor de verkiezingen?

Op dit moment stemt 36 procent van de kiezers op Lula. Na hem komt Jair Bolsonaro, een extreemrechtse kandidaat die nu 18 procent van de stemmen haalt. Toch zal niet hij het meeste profiteren van Lula’s eventuele uitschakeling.

Dat zal Geraldo Alckmin zijn, een niet charismatische man, maar vurige katholiek. Hij probeert kiezers ervan te overtuigen dat hij de beste keus is. Tot nu toe haalt hij 7 procent van de stemmen. Dat is een bijzonder matige prestatie als je bedenkt dat Alckmin de rijkste staat van het land bestuurt, São Paulo, en 12 jaar geleden kandidaat stond voor  het presidentschap.

Als Alckmin het in een tweede ronde op moet nemen tegen Bolsonaro zou hij kunnen winnen op basis van het afwijzingspercentage van een extremistische mededinger.

 

Bron : Nodal, Mercopress, The Guardian, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug