Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse ex-president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel

Datum : 12/07/2017
Land : Brazilië

Braziliaanse ex-president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel

Een Braziliaanse rechter heeft oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva schuldig bevonden aan corruptie en witwassen. Hij is veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf.

Lula mag de behandeling van de zaak in hoger beroep in vrijheid afwachten. Zelf ontkent hij alle aantijgingen en noemt het proces ‘politiek gemotiveerd’. De oud-president is nog altijd razend populair en hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. Volgens peilingen maakt hij goede kans die te winnen. Het vonnis leidt dan ook tot grote verdeeldheid in het land. 

De federale rechter Sergio Moro acht het bewezen dat Lula een appartement aan zee en een miljoen euro aan steekpenningen heeft aangenomen van het bouwbedrijf OAS. In ruil gaf Lula het bouwbedrijf voorrang bij aanbestedingen van het staatsoliebedrijf Petrobras. Naast deze zaak lopen er nog vier andere corruptiezaken tegen Lula.

Lula was acht jaar president, van 2002 tot 2010, toen hij werd opgevolgd door Dilma Rousseff, die in 2016 werd afgezet. Zij wordt nu vervangen door Michel Temer, haar vicepresident, tegen wie ook een aanklacht wegens corruptie loopt. 

Zeker een derde van alle politici, uit alle politieke partijen, is betrokken bij het immense corruptieschandaal rond Petrobras. Ook de Arbeiderspartij (PT) van Lula is erbij betrokken. Meerdere kopstukken uit de PT en directieleden van grote bedrijven zijn al veroordeeld.  

Bron : BBC World News, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug