Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse indianen protesteren tegen bouw stuwdam

Datum : 11/02/2011

Braziliaanse indianen protesteren tegen bouw stuwdam

BRAZILIË – Inheemse stammen uit het Amazonegebied hebben in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, geprotesteerd tegen de bouw van de stuwdam Belo Monte. Honderden indianen kwamen samen om de bouw van deze dam, die de op drie na grootste van de wereld moet worden, tegen te gaan. In traditionele kledij presenteerden inheemse leiders een petitie die door meer dan 600.000 mensen getekend was aan de Braziliaanse regering.
De bouw van de Belo Monte dam is omstreden. Milieuactivisten, inheemse stammen en internationale sterren, zoals Sting, zijn van mening dat de dam het milieu en het leven van duizenden mensen ernstig zal schaden. Vijfhonderd vierkante kilometer zal onder water komen te staan en volgens de activisten zullen 50.000 mensen dakloos worden.
De Braziliaanse minister van Energie beweert echter dat de mensen van wie het leefgebied in gevaar komt een ander woongebied zullen krijgen en compensaties ontvangen. De overheid geeft aan dat de dam ontwikkeling en werk naar de arme regio zal brengen. Ook zal de dam 23 miljoen huizen van stroom kunnen voorzien. De inheemse leider Raoni beweert echter: “We willen de dam niet, omdat deze onze rivieren, bossen en manier van leven zal vernietigen”.

(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug