Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse industrie voorspelt hogere groei in 2013

Datum : 26/09/2013
Land : Brazilië

Braziliaanse industrie voorspelt hogere groei in 2013

De Braziliaanse industriële federatie heeft deze week haar economische groeiverwachting voor 2013 omhoog geschroefd naar 2,4 procent. Ondanks de positieve blik, spoorde de Nationale Confederatie van Industrie (CNI) aan tot voorzichtigheid, aangezien de verbeterde economische vooruitzichten geen garantie zijn voor een sterke groei.

Volgens het CNI zullen investeringen een grotere rol spelen dan de gezinsbestedingen in termen van groei van het bruto binnenlands product (BBP) en voegde daaraan toe een investeringsgroei van 8 procent te voorspellen, tegen 1,9 procent groei van de consumentenbestedingen. 

Het CNI voorspelde inmiddels ook dat tegen het einde van het jaar de werkloosheid 5,1 procent zal bedragen, tegen een eerdere voorspelling van 5,3 procent. Eveneens voorziet het CNI een inflatiecijfer van 5,8 procent aan het einde van 2013 tegen een schatting van 6 procent in juni. Dit bedraagt overigens nog altijd meer dan de overheidsdoelstelling van 4,5 procent. Met de opwaartse inflatie verwacht het CNI dat de Centrale Bank de huidige basisrente van 9 procent zal verhogen tot 9,75 procent aan het einde van het jaar.

D
e Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega gelooft dat de economie dit jaar met 2,5 procent zal groeien, en volgend jaar met 4 procent als het land de Wereldkampioenschappen voetbal zal organiseren. Vorig jaar kwam de groei van het BBP uit op een schamele 0,9 procent na de 2,7 procent in 2011 en een zinderende 7,5 procent in 2010. Daarbij bracht Brazilië naar buiten dat het in augustus een tekort van 5,5 miljard dollar kent, terwijl het verwachtte een tekort van 5,1 miljard kenbaar te maken. 

 
 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug