Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse inheemsen eisen betere gezondheidszorg

Datum : 30/05/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse inheemsen eisen betere gezondheidszorg

Groepen inheemsen hebben in Brazilië wegblokkades opgeworpen en regeringsgebouwen bezet om een betere gezondheidszorg voor hun gemeenschappen te eisen.

Verschillende etnische groepen hielden een protestactie bij het Ministerie van Gezondheidszorg in hoofdstad Brasilia. De leiders van de beweging vroegen in een verklaring voor betere voorzieningen en toegang tot meer artsen. Volgens hen stijgt het sterftecijfer onder inheemse volkeren.

“De autoriteiten beloven van alles, maar ze doen weinig”, zei Pedro Kaingang, de woordvoerder van de groep. Hij verklaarde dat er dringend actie nodig is, te beginnen met een betere salariëring van artsen en andere gezondheidswerkers die in hun gemeenschappen werken. Ook willen de inheemse groepen een betere tandheelkundige zorg, brillen op voorschrift, rolstoelen en melkpoeder voor baby’s.

De etnische groepen die aan het proces deelnamen, de Kaingang, Guaraní en Charrua, zijn afkomstig uit het zuiden van Brazilië, waar ze ook regeringsgebouwen bezet houden. Arpinsul, de inheemse organisatie achter de acties, meldde dat wegen in de zuidelijke staten Rio Grande do Sul, Santa Catarina en Parana meerdere uren waren geblokkeerd.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug