Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse krant roept om hervorming Mercosur

Datum : 28/11/2013
Land : Brazilië

Braziliaanse krant roept om hervorming Mercosur

Het toonaangevende Braziliaanse dagblad O’Globo heeft tot een drastische verandering van de Braziliaanse benadering van het handelsbeleid opgeroepen. De krant beargumenteert dat zonder hervorming de Mercosur niet langer werkt en onthult nieuwe signalen dat Argentinië terughoudend blijft in de samenwerking tot een vrijhandelsakkoord tussen Mercosur en de Europese Unie.

O’Globo stelt dat de regering van president Cristina Fernández erin slaagt de ontwikkeling van de partnerlanden in Zuid-Amerika te hinderen door protectionistisch beleid. Ze lijkt nu vastberaden om een handelsovereenkomst tussen Mercosur en de EU te onderbreken.

Het Verdrag van Asunción, dat de institutionele basis voor Mercosur legde, zal volgend jaar maart haar 23e verjaardag vieren. Uruguay en Paraguay hebben zich ingespannen voor een akkoord met de EU, eventueel buiten het kader van Mercosur om. De EU en haar leiders hebben bevestigd dat ze liever een regionale overeenkomst zien. De eerste helft van december vormde de uiterste datum voor de indiening van voorstellen met lijsten van producten met lagere tarieven.

Maar volgens de krant werd de frustratie vorige week vergroot. “De Argentijnse regering presenteerde een smakeloos en onvolledig document als onderdeel van haar voorstel aan de Mercosur-partners. Het beperkt het voorstel tot een lijst van producten die het land kan leveren conform de blootstelling aan preferentiële tarieven en belastingen”.

O’Globo klaagt dat “Buenos Aires zich niet uitgelaten heeft - ofwel door bewuste keuzen of door een absoluut gebrek aan coördinatie binnen de regering -  over de andere pijlers van het akkoord over wederzijdse preferentiële tarieven, zoals diensten, overheidsaanbestedingen, geldtransacties en garanties voor buitenlandse investeringen”. Met andere woorden, de hervorming van het Mercosur-Verdrag wordt elke dag meer en meer onvermijdelijk, zo concludeert O’Globo.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug