Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaanse leger gaat de Amazone in om misdaad aan te pakken

Datum : 04/05/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse leger gaat de Amazone in om misdaad aan te pakken

De Braziliaanse strijdkrachten zijn begonnen aan een grootschalige operatie in een uitgestrekt gebied aan de Noordelijke grens van de Amazone. De operatie moet drugshandel, houtkap en illegale mijnbouw aanpakken. Meer dan 8500 militairen neme deel aan de operatie, die Agata 4 wordt genoemd.

De militairen zullen patrouille houden in een gebied van 5000 kilometer lang. De aankondiging van de actie zorgde voor vrees bij buurlanden zoals Venezuela, maar de Braziliaanse regering meldt dat het hen heeft geïnformeerd over de activiteiten. Generaal Jose Carlos De Nardi van het Braziliaanse Ministerie van Defensie meldde aan de BBC dat hij is afgereisd naar de buurlanden om hen de achtergrond van de operatie uit te leggen. Hij zei uitgelegd te hebben dat de actie gericht is op het bestrijden van misdaad en het herstellen van de aanwezigheid van de Braziliaanse regering in het grensgebied, dat tot een van de meest afgelegen gebieden van het land behoort. Militaire vliegtuigen en helikopters ondersteunen de grondtroepen, de marine en de federale politie in hun zoektocht naar criminele activiteiten in het gebied. 

De militairen zullen illegale landingsbanen bombarderen en vliegtuigen die gebruikt worden voor het vervoeren van cocaïne uit de cocaïne producerende landen, zoals Bolivia en Colombia, uit de lucht halen. Ze zullen ook in actie komen tegen illegale houtkap en mijnbouw die plaatsvindt in de beschermde gebieden. Als onderdeel van de operatie zijn er artsen en tandartsen aan boord van een militair schip om de bevolking in de afgelegen dorpen in de Amazone te behandelen. De regio heeft te maken met hevige overstromingen. Vorig jaar werden 3 vergelijkbare operaties uitgevoerd.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug