Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse ministers protesteren tegen Bolsonaro

Datum : 01/11/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse ministers protesteren tegen Bolsonaro

De ministers van Milieu en Landbouw van Brazilië hebben afgelopen woensdag kritiek geleverd op de plannen van toekomstig president Jair Bolsonaro om hun ministeries samen te voegen. Volgens hen zou  dit de agenda van het land op beide fronten schaden. Bolsonaro heeft beloofd het aantal bestaande ministeries ruwweg te halveren in een poging om de bureaucratie en de overheidsproblemen te verminderen. Hij beloofde ook om de ministeries van Planning, Financiën en Industrie samen te voegen tot één superministerie.

Minister van Landbouw Blairo Maggi (foto) zei in een verklaring dat hij tegen de voorgenomen fusie is. Het zou de schadeagrarische handel van het land schade berokkenen, omdat Europese landen - belangrijke importeurs van Braziliaanse landbouwproducten - Brazilië hebben aangespoord om het milieu te beschermen, zei hij.

Maggi zei dat de portefeuille van het Milieuministerie terreinen omvat die te maken hebben met energie, infrastructuur en een breed scala aan onderwerpen die niet passen in het mandaat van het ministerie van Landbouw. "Hoe moet een minister van Landbouw commentaar geven op een olieveld of een minerale exploratie?", aldus Maggi.

Eerder op de dag zei Milieuminister Edson Duarte dat hij verrast en bezorgd was door de aankondiging van het plan om de portefeuilles te combineren. "Het nieuwe ministerie dat uit de fusie zou voortkomen, zou problemen hebben om te functioneren, wat kan resulteren in schade aan beide agenda's", zei Duarte in een verklaring. “De nationale economie zal ervan te lijden krijgen, vooral de agribusiness, met het oog op mogelijke handelsvergelding door importerende landen."

Brazilië herbergt 60 procent van het Amazoneregenwoud, waarvan de bomen enorme hoeveelheden kooldioxide absorberen. De bescherming van het bos wordt als cruciaal  beschouwd voor de bestrijding van de wereldwijde klimaatverandering. Milieu-ngo's hebben gezegd dat de mogelijke uitholling van milieubescherming onder Bolsonaro's voorstellen, waaronder het samenvoegen van de ministeries, zou kunnen leiden tot een explosie van  ontbossing.

Brazilië zou het risico lopen om zijn rol in de internationale milieubesluiten te verzwakken als de fusie wordt uitgevoerd, aangezien de uitwisseling tussen regeringen vaak plaatsvindt op ministerieel niveau, waarschuwde Duarte. "De overbelasting van het ministerie met zo veel verschillende agenda's zou de rol van de Braziliaanse vertegenwoordiging in wereldwijde besluitvormingsforums bedreigen", aldus zijn verklaring.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug