Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaanse olietycoon bijna failliet

Datum : 01/11/2013
Land : Brazilië

Braziliaanse olietycoon bijna failliet

Het bedrijf OGX van Eike Batista, de man die nog geen jaar geleden pochte dat hij de rijkste ter wereld zou worden, vraagt bescherming tegen schuldeisers. 

De Braziliaanse eigenaar van de  oliemaatschappij OGX  heeft gisteren de eerste stappen gezet tot faillissement. Advocaten van het bedrijf van Eike Batista zeiden dat ze een rechtbank in Rio de Janeiro hadden verzocht om bescherming tegen schuldeisers. 

Het faillissement, dat gezien wordt als het grootste ooit in Latijns Amerika, is de laatst stap in de snelle val van het rijk dat Batista had opgebouwd, wiens rijkdom in maart 2012 werd geschat op ruim 30 miljard U$. Destijds breidden zijn bedrijven zich uit in offshore olie-en gasvelden, waren er plannen om de grootse scheepsbouwrr te worden in het zuidelijk halfrond en deden ze mee aan alleaanbestedingen, zoals het managmant van de stadions voor de WK in 2014 in Brazilië.  

Maar slechte opbrengsten uit de olievelden brachten investeerders ertoe om zich terug te trekken uit de bedrijven van Batista. De aandelen van OGX kelderden en eerder deze maand kon het bedrijf de rente niet betalen. Als de rechtbank het verzoek inwilligt, heeft OGX zestig dagen de tijd om met een herstrureringsplan voor het bedrijf te komen. 

De 56-jarige Batista, een voormalig autocoureur, heeft zijn zes privé- vliegtuigen en -helikopters al verkocht, volgens de media. Zijn jacht volgt. Het faillissement van Batista kan het vertrouwen in de Braziliaans economie aantasten, die het afgelopen jaar met minder dan 1 procent groeide. 

Foto: Batista met een  Mercedes-Benz SLR  in zijn zitkamer. (credits: Eduardo Martino)

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug