Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Braziliaanse onderzoekers zetten belangrijke stappen in bestrijding onvruchtbaarheid

Datum : 30/03/2011
Land : Brazilië

Braziliaanse onderzoekers zetten belangrijke stappen in bestrijding onvruchtbaarheid

Braziliaanse onderzoekers hebben belangrijke ontdekkingen gedaan in het onderzoek naar menselijke onvruchtbaarheid. Het onderzoek is gebaseerd op het idee om kleine stukjes cytoplasma van jonge, vruchtbare vrouwen te plaatsen in eicellen van onvruchtbare vrouwen. De stukjes cytoplasma kunnen ervoor zorgen dat deze cellen weer vruchtbaar worden. De onderzoekers hebben tot nu toe alleen testen uitgevoerd op koeien, maar zeggen dat dit later voor mensen toepasbaar kan worden.

De techniek heeft grote gevolgen voor onvruchtbare vrouwen, zeker wanneer de onvruchtbaarheid veroorzaakt wordt door de leeftijd. Onderzoeker Marcos Chiaratti geeft aan: "30 procent van de vrouwen tussen de 35 en 39 jaar zijn onvruchtbaar. Van 40 tot 44 jaar stijgt dit percentage tot 64 procent. Dit kan drastisch verlaagd worden als dit onderzoek wordt doorgevoerd."

De techniek werd ook in de jaren 90 al toegepast, maar er waren veel onduidelijkheden en versschillende misvormde geboortes. Daarom werd de techniek afgeschaft. De onderzoekers geven echter aan dat dit mislukte experiment niets met de techniek zelf te maken had, maar met de leeftijd van de vrouwen in het experiment. Alle koeien in dit experiment kregen met deze techniek gezonde kalveren, wat aangeeft dat het probleem niet in de techniek ligt.
 

Bookmark and Share


Terug