Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse politie bezet favela in Rio de Janeiro

Datum : 20/06/2011
Land : Brazilië

Braziliaanse politie bezet favela in Rio de Janeiro

Braziliaanse veiligheidstroepen hebben een van de grootste favelas (sloppenwijken) van Rio de Janeiro bezet. Dit gebeurde in verband met de voorbereidingen voor het Wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016, die beiden in Brazilië gehouden worden. 

Zonder aankondiging vielen vandaag ongeveer achthonderd leden van de politie en speciale eenheden de favela Mangueira binnen. Deze wijk is dichtbij het Maracana stadion van Rio, waar de WK-finale zal worden gespeeld. 

Bij de operatie werden gepantserde voertuigen en helikopters ingezet. Volgens de krant O Globo werden pamfletten uit de helicopters gegooid. Sommige van deze pamfletten bevatten foto's van gezochte criminelen, op andere stond het telefoonnummer van de politie zodat bewoners informatie kunnen doorgeven over drugs en wapens in de wijk.

De meeste inwoners van Mangueira hebben meegewerkt met de operatie omdat ook zij af willen van de drugsdealers en de overlast die zij veroorzaken in de wijk. De politie van Rio probeert het vertrouwen van de mensen in de favelas te herwinnen. De bewoners die al jaren onder slechte en zware omstandigheden wonen, zien de politie vaak als vijand. Mangueira is de achttiende favela die de autoriteiten onlangs hebben bezet.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug