Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse president Temer zou betalen smeergeld hebben goedgekeurd

Datum : 18/05/2017
Land : Brazilië

Braziliaanse president Temer zou betalen smeergeld hebben goedgekeurd

Als het aan de oppositie ligt, maakt de Braziliaanse president Michel Temer binnenkort deel uit van het rijtje ex-presidenten. Volgens de krant O Globo zou Temer hebben ingestemd met betalingen aan de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Eduardo Cunha. Die zit een celstraf van 15 jaar uit vanwege corruptie.

Een van de bekendste zakenmannen van het land maakte stiekem geluidsopnames tijdens een ontmoeting met Temer. Joesley Batista, eigenaar van vleesgigant JBS, had op verzoek van de federale politie een verborgen microfoon bij zich toen hij twee maanden geleden een ontmoeting had met de president.

De twee spraken onder anderen over de ooit zo machtige Cunha, een spin in het web van corrupte Braziliaanse politici. Batista biechtte op dat hij Cunha al geruime tijd betaalt om zijn mond te houden. Hij beweerde al zo'n anderhalf miljoen euro zwijggeld te hebben betaald aan de gevangen politicus. "Ga daar vooral mee door", zou Temer hebben gezegd.

Temer geeft toe dat hij een ontmoeting had met Batista, maar ontkent dat hij zou hebben ingestemd met het betalen van zwijggeld. Zijn kabinet kwam na publicatie van het artikel in O Globo in spoedberaad bijeen. De oppositie diende meteen een verzoek in om de president af te zetten.

Ook al is de informatie nog niet officieel bevestigd, het is een zware slag voor de president  die probeert de vastgelopen economie weer aan de gang te krijgen met een pakket hervormingen. Door deze nieuwste affaire zal het een stuk moeilijker worden om die hervormingen door het Congres te loodsen.

Ook senator Aecio Neves, de leider van de regeringscoalitie, wordt in de geluidsopname beschuldigd van corruptie. Zijn huis is door de politie doorzocht. Tegen bijna een derde van de kabinetsleden van Temer lopen onderzoeken wegens corruptie.

 

Bron : Mercopress, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug