Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse priester gearresteerd

Datum : 28/03/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse priester gearresteerd

Dinsdag is de Braziliaanse priester Amaro Lopes gearresteerd op verdenking van afpersing, ongewenste seksuele intimiteiten en illegale landbezetting. Lopes, de bekendste volgeling van de in 2005 vermoorde Amerikaanse non Dorothy Stang, wist al langer dat hij zijn leven niet zeker was. Nog maar enkele weken geleden vertelde hij de Britse krant The Guardian dat hij doelwit was van de grootgrondbezitters waartegen hij ageerde. “We worden allemaal bedreigd omdat we de rechten van de armen verdedigen tegenover de machthebbers”, zei hij. “Ze werken aan een plan om van mij af te komen. Ze zullen mij niet doodschieten, omdat ik een priester ben, en ook omdat ze alle ophef, zoals na de moord op Dorothy, willen voorkomen. Het zal een ongeluk of zoiets lijken.”

Lopes werd gearresteerd door een politiemacht van maar liefst 15 man, wat veel lijkt voor de aanhouding van slechts één priester. Vooral wanneer je weet dat het politiekorps in Anapu, een kleine stad gelegen ten zuidwesten van Belém, in het Amazonegebied, over te weinig menskracht beschikt om de vele moorden te onderzoeken die sinds 2015 gepleegd zijn. Het kleine stadje met slechts 27.000 inwoners behoort in Brazilië tot de plaatsen met het hoogste aantal moorden per inwoner.

Lopes en de twee nonnen die met hem samenwerken hadden er onlangs bij de politie op aangedrongen de moord op Valdemir Resplandes, een landrechtenverdediger, te onderzoeken. Resplandes werd 10 januari doodgeschoten na bedreigingen over een geschil met een lokale zakenman. In navolging van Dorothy Stang ijvert Lopes voor de bescherming van het oerwoud, het planten van bomen en duurzame landbouw door kleine boeren, in plaats van massale houtkap ten behoeve van grote agrarische bedrijven en mijnbouw. Na de moord op Stang, die ook internationaal veel reacties opriep, en omdat de Arbeiderspartij aan de macht was in Brazilië, nam het geweld tegen landrechtenbeschermers af. Maar onder de huidige regering lijkt het hek van de dam. De zogenaamde ruralistas, de grootgrondbezitters en grote agrarische ondernemingen, worden weer machtiger, waardoor de strijd verhardt. Katia Webster, een van de nonnen die met Lopes werkt, vertelde dat de grootgrondbezitters nu meer verfijnde middelen gebruiken. In plaats van het doden van tegenstanders ergens in het oerwoud, iets dat als een politieke moord zou worden aangemerkt, kiest men nu eerder voor een moord in de stad, waarbij het op een ‘gewone’ roofoverval kan lijken.

Kort voor zijn arrestatie sprak Lopes zijn parochianen nog toe vanaf de preekstoel: “Wanneer we geweld zien, schrikken we natuurlijk. En wanneer we de politie zien voelen we ons niet veiliger, omdat we niet geloven dat ze ons zullen beschermen. Maar we zullen doorgaan omdat we verdedigers zijn van mensenrechten en van ons land.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug