Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaanse rechter legt werk aan kleine waterkrachtcentrale stil

Datum : 10/09/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse rechter legt werk aan kleine waterkrachtcentrale stil

Ook de kleine waterkrachtcentrales krijgen nu tegenwind van de Braziliaanse justitie. Een rechtbank schorste de bouw van microcentrales in het bekken van de Paraguayrivier.  Opde  vraag van het Openbaar Ministerie heeft een federale rechtbank alle werken aan kleine waterkrachtcentrales in de deelstaat Mato Grosso do Sul stilgelegd. Eerst moet hun totale milieu-impact worden nagegaan.

Er waren wel milieu-impactstudies uitgevoerd voor elk project afzonderlijk, maar volgens het OM moet zo'n studie voor het hele gebied gebeuren. Volgens het vonnis kunnen de kleine centrales onherstelbare schade aanrichten.  Grote waterkrachtcentrales liggen al een tijd onder vuur in Brazilië. Vorige maand liet de rechter de werken aan de Belo Monte, de op twee na grootste stuwdam ter wereld, opnieuw stilleggen.

Volgens de Braziliaanse overheid is de impact van de microcentrales beperkt. Tegenstanders spreken dat tegen. Als veel centrales op één rivier liggen, dreigen de stuwmeren bij de centrales wel degelijk problemen te vooroorzaken, onder meer voor de visbestanden en voor de waterhuishouding in de Pantanal, een van de grootste wetlands ter wereld. De microcentrales hebben een vermogen van ongeveer 30 megawatt. Er zijn tientallen van die centrales gepland in het bekken van de Paraguay.

Twee derde van de elektriciteit in Brazilië komt van waterkrachtcentrales. Vandaag zijn er in het hele land 423 microcentrales operationeel, goed voor 3,5 procent van de Braziliaanse energieproductie uit waterkracht.
 

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug