Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse rechters stellen besluit uit over president Temer

Datum : 08/06/2017
Land : Brazilië

 Braziliaanse rechters stellen besluit uit over president Temer

Het Braziliaanse Hoger Kieshof heeft overleg gevoerd maar heeft een stemming uitgesteld die kan leiden tot afzetting van de huidige president Michel Temer.

Het hof, dat is belast met het monitoren van het electorale proces, kijkt of de verkiezingen in 2014 zijn gewonnen door gebruik te maken van illegale donaties aan de campagnes. Bij deze verkiezingen werd Dilma Rousseff gekozen tot president met Temer als haar vicepresident.

Intussen is Rousseef door een impeachmentprocedure afgezet en ze is in augustus 2016 opgevolgd door haar vicepresident Michel Temer. Rousseff werd beschuldigd van illegaal schuiven met fondsen tussen overheidsbudgetten.

Maar deze zaak zou de hele verkiezingscampagne van 2014 ongeldig kunnen verkalren, wat betekent dat ook Temer uit zijn ambt kan worden gezet.

Meerdere rechters houden zich bezig met de zaak. De zitting op woensdag werd gekenmerkt door aanvaringen tussen de rapporteur van de zaak en de president van het hof. Tot een stemming kwam het niet. In plaats daarvan zijn er meer zittingen gepland in de komende drie dagen.

Als de rechters besluiten dat de verkiezingscampagne inderdaad illegal is gefinancierd, dan kunnen de verkiezingen ongeldig worden verklaard en kan Temer worden afgezet. Maar zo eenvoudig zal dat niet gaan, menen meerdere deskundigen.

Het enige dat zeker lijkt te zijn, is dat er aan het eind van de week meer duidelijkheid zal zijn.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug