Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse regering wil wegenbouw privatiseren

Datum : 23/01/2019
Land : Brazilië

Braziliaanse regering wil wegenbouw privatiseren

De regering van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het verbeteren van de infrastructuur van het land tot een van haar speerpunten gemaakt. Afgelopen maandag maakte staatssecretaris Adalberto Vasconcelos, belast met het creëren van publiek-private samenwerkingen, de eerste plannen bekend en vertelde onder meer dat meer vliegvelden geprivatiseerd zullen worden, en dat er investeerders gezocht worden voor het spoorwegnetwerk.

Ook het wegennet wordt onder handen genomen, en dat leverde Vasconcelos en minister Tarcicio Freitas (Infrastructuur) direct de nodige kritiek op. Zij willen namelijk de omstreden Trans-Amazone snelweg voltooien en geheel asfalteren. Deze weg, dwars door het Amazonegebied, stamt nog uit de tijd van de dictatuur (1964 – 1985), en wordt door wetenschappers in verband gebracht met de toenemende ontbossing van het gebied, dat de longen van de wereld vormt.

In de jaren zeventig werd de weg ontworpen maar uiteindelijk is slechts een klein gedeelte van de ruim drieduizend lange route daadwerkelijk aangelegd. Als de weg nu verder aangelegd en geasfalteerd wordt, betekent dit dat de omringende bossen makkelijker toegankelijk worden voor exploitatie, met alle gevaren van dien voor de natuur en de oorspronkelijke bewoners.

Freitas liet in het midden of hij van plan is om de snelweg in zijn geheel over te dragen aan particuliere ondernemingen. De afgelopen jaren zijn veel bouwondernemingen in Brazilië, zoals Odebrecht SA, betrokken geweest bij corruptieschandalen. Freitas verklaarde dat ondernemingen die beschuldigd zijn van corruptie niet kunnen meedingen bij de aanbesteding van bouwprojecten. Maar, voegde hij hieraan toe, ze kunnen natuurlijk wel gecontracteerd worden door degenen die de aanbestedingen toegewezen krijgen. “Het zijn bedrijven met kennis van zaken, bedrijven die goede diensten kunnen verlenen”, zei Freitas.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug