Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse Senaat stemt voor afzetting van president Rousseff

Datum : 12/05/2016
Land : Brazilië

Braziliaanse Senaat stemt voor afzetting van president Rousseff

Een ruime meerderheid van de Braziliaanse senatoren heeft gestemd voor afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Van de 81 senatoren stemden 55 voor en 22 tegen haar vertrek. Daarmee staat Rousseff voorlopig buitenspel.

at nu volgt is een procedure van een half jaar waarin wordt bepaald of ze definitief het veld moet ruimen. Die procedure voorziet in een verhoor door afgevaardigden van de senaat. Rousseff moet zich dan verdedigen tegen de beschuldigingen die tot de afzettingsprocedure hebben geleid. Ze wordt onder meer verdacht van gesjoemel met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen.

Eerder stemde het Lagerhuis ook al in met de afzetting van de president. Vice-president Michel Temer zal de 68-jarige Rousseff opvolgen.

Rousseff zei dinsdag nog de afzettingsprocedure te beschouwen als een couppoging: "Ik zal niet vrijwillig opstappen. Dat heb ik geen moment overwogen". Ze heeft haar dreigende afzetting aangevochten bij het Hooggerechtshof, maar onduidelijk is of dat effect zal hebben.  

Vakbonden en aanhangers van haar Arbeiderspartij (PT) hebben opgeroepen tot een grootschalige staking uit protest tegen de gang van zaken.

 

Bron : NOS, Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug