Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse staat betaalt boete voor politiegeweld

Datum : 03/09/2012
Land : Brazilië

De Braziliaanse staat Bahia moet een boete betalen van tien miljoen reais (bijna vier miljoen euro) voor politiegeweld. Dit heeft de federale rechtbank in Eunápolis, in het zuiden van Bahia, bepaald. De boete wordt toegekend voor het schenden van de collectieve moraal door een gewelddadig optreden van de politie tegen inheemse bevolkingsgroepen, boeren zonder land en sociale activisten tijdens het 500-jarige jubilieum van de ontdekking van Brazilië. Deze vond plaats op 22 april 2000 in de stad Porto Seguro. 

Het federale hof vond de reactie van de staatspolitie op een populaire manifestatie ''niet proporcioneel''. Tijdens de viering protesteerden zo'n 3000 mensen tijdens een officiële optocht die startte in het dorp Coroa Vermelha en liep tot het centrum in Porto Seguro. De politie vuurde rubberen kogels af en gebruikte traangasbommen. Vijftien mensen raakten hierbij gewond en 141 mensen werden gearresteerd. 

Volgens de rechtbank waren de activisten niet gewapend en vormde ze geen risico voor de publieke veiligheid. Hierdoor was het politieke optreden ''een duidelijke schending van het recht op de vrijheid van meningsuiting en het recht op het vormen van organisaties en manifestaties''. Deze rechten zijn vastgelegd in de Braziliaanse grondwet. 

De staat Bahia kan nog in beroep gaan tegen de beslissing en geeft aan dat de gewelddadige acties tot doel hadden de aanwezigen op het evenement en de autoriteiten te beschermen.  

Bron : Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug