Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse topman vleesbedrijf Batista gearresteerd

Datum : 12/09/2017
Land : Brazilië

Braziliaanse topman vleesbedrijf Batista gearresteerd

De Braziliaanse CEO van JBS, het grootste vleesverpakkingsbedrijf ter wereld JBS, heeft zichzelf aangegeven aan de federale politie van Sao Paulo. De miljardair Joesly Batista staat in het centrum van een corruptieschandaal waar president Temer bij is betrokken.

Een rechter van het Hooggerechtshof beschuldigde Batista ervan bewijsmateriaal te hebben achtergehouden dat hij had moeten overleggen als deel van een akkoord over zijn medewerking aan de zaak.

President Temer ontkende de aantijgingen en zei dat Batista een onbetrouwbare getuige was. Batista maakte afgelopen mei een geheime opname van Temer waarin de president blijkbaar toegeeft smeergelden te betalen aan invloedrijke Braziliaanse politici. De CEO heeft een deal gesloten met het Openbaar Ministerie. Hij zou alles vertellen wat hij wist over het illegale corruptieplan in ruil voor een lichtere behandeling door de aanklagers.

Leidinggevenden van JBS waren betrokken bij het corruptieschandaal Lava Jato, het grote onderzoek naar corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras. Tijdens zijn getuigenis gaven Joesly Batista en zijn broer Wesley toe in de afgelopen jaren bijna 1.900 politici te hebben omgekocht. Het kantoor van president Temer noemde Batista toentertijd “een notoire boef” en bekritiseerde de politie dat ze toestonden dat hij “ontsnapte aan vervolging.”

Batista had tot vorige week de tijd alle bewijslast te overleggen. Toen zijn advocaten het materiaal verzamelden, hebben ze een fout gemaakt en per ongeluk een bandje naar de openbaar aanklager gestuurd waarin Batista verdacht wordt gemaakt. Op het bandje lijkt hij aan een voormalige directeur van een zijn bedrijven, Ricardo Saud, te bekennen dat hij belangrijke informatie voor de aanklagers verborgen heeft gehouden.

Het bandje werd gelekt naar de media, waardoor hoofdaanklager Rodrigo Janot de arrestatie eiste van Batista en Saud. De twee mannen gaven zichzelf afgelopen zondag aan in Sao Paulo. Maandag zijn ze vermoedelijk overgebracht naar een gevangenis in Brasilia.

Politici die dichtbij Temer staan, vonden het een gerecgtvaardigde beslissing. Temer staat een impeachment procedure te wachten wegens de beschuldigingen van Batista. Maar een meerderheid in het parlement stemde afgelopen augustus tegen een voorstel tot deze procedure en stonden Temer toe terecht te staan wegens corruptie bij het Hooggerechtshof. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug