Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaanse vissers gebruiken beschermde diersoort als aas

Datum : 18/04/2011
Land : Brazilië

Braziliaanse vissers gebruiken beschermde diersoort als aas

In Brazilië is ophef ontstaan over de wijze waarop vissers in het Amazonegebied omgaan met de beschermde roze dolfijn. De vissers doden de zeldzame dolfijn, omdat hij wordt gezien als een voedselconcurrent en in het volksgeloof wordt geassocieerd met zwarte magie. Belangrijker voor de vissers is het feit dat een dode roze dolfijn meer geld oplevert dan een levend exemplaar.

Bovendien kan de roze dolfijn als aas worden gebruikt om een bepaald soort inktvis te vangen die geldt als delicatesse in Colombia. Met twee volwassen exemplaren roze dolfijnen die zijn verwerkt tot aas, kan een visser op een dag voor 2.000 euro aan inktvissen vangen.

De vissers die dankzij de dode dolfijnen hun inkomstenbron hebben zien toenemen worden nu teruggefloten door de overheid die eist dat ze de beschermde status van de dolfijn respecteren.

Onderzoekers van de universiteit van Pará zijn pessimistisch over de toekomst van de dolfijn. Volgens hen neemt de illegale jacht op dolfijnen toe en toont de kwestie aan dat de wet niet kan worden gehandhaafd in het Amazonewoud. Er zwemmen volgens schattingen van onderzoekers en ambtenaren rond de 30.000 roze dolfijnen in de Amazone. Dat aantal neemt af met enkele honderden tot duizend per jaar.

Bron : The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug