Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse vrouwen in verzet tegen vrouwenhater

Datum : 21/09/2018
Land : Brazilië

Braziliaanse vrouwen in verzet tegen vrouwenhater

Meer verdeeld dan ooit tevoren maakt Brazilië zich op voor de verkiezingen van 7 oktober. Nadat de ‘Tropische Trump’, koploper Jair Bolsonaro, op verkiezingscampagne werd neergestoken, steeg hij nog verder in de opiniepeilingen.

Het waren vrouwen die besloten weerwoord te bieden aan zijn opmerkingen als dat ze idioten zijn, niet waard om verkracht te worden en zeker het recht niet hebben op gelijke salarissen.

Nadat bleek dat ruim een kwart van de Brazilianen overweegt op deze uiterst conservatieve presidentskandidaat te stemmen, vonden Maira Motta en vele anderen het genoeg: “We moeten allemaal samenkomen om een ramp voor dit land te voorkomen”, aldus de 40-jarige filosofiedocente uit de stad Vitória da Conquista.

Een Facebookgroep getiteld ‘Vrouwen tegen Bolsonaro’ had binnen 24 uur niet minder dan 600.000 volgers die zich herkenden in de oproep om de krachten in het land te bundelen tegen politici die “vrouwenhaat, vooroordelen en openlijk fascistische ideeën” uitdragen. Inmiddels zijn dat er ruim tweeëneenhalf miljoen.

“Het is verschrikkelijk om te bedenken dat we straks een president kunnen hebben die niets geeft om gelijkheid”, aldus initiatiefneemster Ludimilla Teixeira uit de noordelijke stad Salvador. “We hebben niets tegen Jair Bolsonaro als persoon, we veroordelen onvoorwaardelijk de aanslag op hem, maar we kunnen niet toestaan dat iemand met zulke antidemocratische ideeën over vrouwenrechten het hoogste ambt van Brazilië zal bekleden.”

Teixeria verwijst niet alleen naar Bolsonaro’s voornemens om Brazilië’s draconische anti-abortuswetten nog verder uit te hollen, maar ook naar diens racistische en homofobe uitspraken. Vooral onder vrouwen echter neemt de weerstand tegen de voormalige legerofficier toe.

Toch zijn er ook vrouwen die vertrouwen hebben in de rigoureuze aanpak die hij zegt voor te staan tegen het aanhoudende geweld, met name ook tegen vrouwen, die het land in haar greep houdt. En voor anderen, zoals de 32-jarige Cassya Marques, is hij gewoon een “Godvrezende familieman, een man met een goed hart en dat is wat telt.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug