Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaanse Waarheidscommissie van start

Datum : 15/05/2012
Land : Brazilië

Braziliaanse Waarheidscommissie van start

Morgen begint de Braziliaanse Waarheidscommissie met het onderzoek naar de misdaden van
de militaire dictatuur. In de periode van 1964 tot 1985 zijn ruim 475 mensen vermoord en vijftigduizend mensen belandden in de gevangenis.

De commissie bestaat uit zeven leden, onder wie ex-minister van Justitie José Carlos Dias en de advocate Rosa Maria Cardoso da Cunha. Zij heeft huidig president Dilma Rousseff nog verdedigd ten tijde van de dictatuur. Rousseff is zelf onder de dictatuur gefolterd.

De commissie, die vorig jaar november is ingesteld, zal overheidsdocumenten kunnen inzien en zowel getuigen als slachtoffers ondervragen. Ze kan echter niemand verplichten te getuigen en evenmin heeft ze de bevoegdheid om verantwoordelijken bij het gerecht aan te klagen. Dit komt door de amnestiewet van 1979, die van toepassing is op misdaden van de militairen en van de linkse guerrilla.

Voormalig president Fernando Henrique Cardoso is optimistisch over de waarheidscommissie. Hij ziet als doel het vinden van waarheid en het streven naar verzoening. “Het gaat niet om wraak”, zei hij in de Braziliaanse krant O Globo.
De groep Justicia de Transición probeert de amnestiewet te omzeilen, door te stellen dat ontvoeringen en verdwijningen van de dictatuur misdaden zijn die vandaag nog steeds gepleegd worden.

Het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof veroordeelde Brazilië in 2010 omdat de amnestiewet niet te verzoenen valt met de internationale mensenrechtenverdragen die het land ondertekend heeft.

.

 

Bron : IPS, O Globo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug