Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Brazilianen consumeren minder bewust

Datum : 15/06/2011
Land : Brazilië

Ondanks het feit dat Brazilianen meer informatie hebben over milieuproblemen dan vroeger, wordt het aantal dat bewust consumeert steeds lager. Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Federatie voor Handel uit Rio de Janeiro. Basis van het onderzoek zijn interviews met duizend consumenten uit meer dan zeventig Braziliaanse steden.

Uit het onderzoek kwam dat 57 procent van de Brazilianen bij het consumeren denkt aan het milieu. In 2007 was dit 65 procent. Maatstaven voor een bewuste levenswijze waren onder andere het kopen van ecologische producten, het mijden van genetisch gemanipuleerde producten en het recyclen van afval.

Volgens één van de uitvoerders van het onderzoek, econoom Christian Travassos, is de hogere prijs van duurzame producten de hoofdrede voor deze daling. “Voor de consument blijft zijn portemonnee het belangrijkste. De overheid zou het kopen van duurzame producten meer moeten stimuleren. Toch zijn er ook heel veel maatregelen die niets met geld te maken hebben, zoals huisafval recyclen of kookolie hergebruiken.”

Ouderen, vrouwen en leden van hogere sociale klassen bleken het meest bewust in hun levensstijl. “Toch zijn er ook steeds meer jongeren betrokken bij milieuproblemen”, aldus Travassos. “Op scholen wordt duurzaamheid steeds vaker deel van het curriculum. De kans is daarom groot dat binnen een paar jaar de groep tussen 24 en 30 jaar veel bewuster zal zijn.” 
 

Bron : Folha
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug