Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilianen willen nieuwe verkiezingen

Datum : 27/04/2016
Land : Brazilië

Brazilianen willen nieuwe verkiezingen

Volgens peilingen van afgelopen maandag willen de meeste Brazilianen het aftreden van zowel president Dilma Rousseff als haar vicepresident Michel Temer, gevolgd door nieuwe presidentsverkiezingen. Iets meer dan 60 procent van de respondenten zei dat dit het beste scenario was om een eind te maken aan de crisis. Een dergelijke oplossing is echter volgens de Braziliaanse grondwet onmogelijk. 

De omstreden president Rousseff staat waarschijnlijk een afzettingsprocedure te wachten. Het Huis van Afgevaardigden heeft hier al mee ingestemd en nu moet de Senaat nog een beslissing nemen; daar vindt de stemming plaats op 12 mei. 
Als de Senaat instemt met een afzettingsprocedure moet Rousseff direct aftreden gedurende 180 dagen waarin een definitief besluit tot afzetting wordt onderzocht. In dat geval neemt Temer tijdelijk het presidentschap over. 

Van de respondenten in de peiling gaf  25 procent er de voorkeur aan dat Rousseff haar mandaat zou afmaken op voorwaarde dat de regering een nieuwe coalitie zou sluiten met de oppositie. Slechts 8 procent zei dat afzetting van Rousseff en Temer als haar opvolger de voorkeur verdiende. 

De Ibope-peiling gaf ook aan dat 15 procent denkt dat een autoritaire regering beter zou zijn dan een democratisch systeem, terwijl 40 procent democratie de beste optie vond. De peiling is uitgevoerd onder 2.022 mensen in 142 steden tussen 14 en 18 april. De foutmarge bedraagt plus of min twee procentpunten. 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug