Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: '84% vacatures Cubaanse artsen opgevuld'

Datum : 26/11/2018
Land : Brazilië

Brazilië: '84% vacatures Cubaanse artsen opgevuld'

Cubaanse artsen hebben, te midden van een diplomatieke ruzie  tussen Havana en de Braziliaanse extreemrechtse verkozen president Bolsonaru het land verlaten. Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid is bijna 84 procent van de resulterende vacatures al vervuld.

De eerste van de duizenden Cubaanse artsen verlieten afgelopen donderdag Brazilië nadat kritiek van de aankomende president Jair Bolsonaro de Cubaanse regering ertoe bracht een samenwerkingsovereenkomst te verbreken.

In een persbericht van vrijdag meldde het ministerie van Volksgezondheid dat het in drie dagen was gelukt om 19.994 Braziliaanse artsen te werven om de plaatsen van de Cubanen te nemen, vaak in arme, landelijke gebieden. "Van dat totaal zijn 13.341 aangeworven en 7.154 professionals zijn al toegewezen aan gemeenten om onmiddellijk te starten", aldus de verklaring.

Bolsonaro had gezegd dat de Cubaanse dokters als "slavenarbeid" werden gebruikt, omdat Havana 75 procent van hun salaris ontving. Hij zei dat het programma, dat begon in 2013, alleen kon doorgaan als de dokters volledig betaald werden en hun families mochten meebrengen.

Bolsonaro, een extreemrechtse nationalist, werd vorige maand gekozen door Brazilianen die genoeg hadden van de stijgende misdaad en de ongebreidelde corruptie, die onder ruim een decennium van linkse regeringen met nauwe banden met Cuba nieuwe hoogten bereikten.

Cuba heeft een gerespecteerde gezondheidszorg en genereert grote exportopbrengsten door meer dan 50.000 gezondheidswerkers naar meer dan 60 landen te sturen. Hoewel ze slechts een fractie van hun salaris ontvingen, was het geld volgens Cubaanse normen goed voor de artsen. Gezondheidszorg is de meest lucratieve export van Cuba. Het hulpprogramma "Meer artsen" brengt het eiland elf miljard dollar per jaar op. Ongeveer 8.000 Cubaanse artsen hebben onder deze regeling in de meest afgelegen gebieden van Brazilië gewerkt.

Cuba heeft gezegd dat ze tegen eind december allemaal zullen worden teruggeroepen. Een Braziliaanse diplomaat verwachtte echter dat tweeduizend dokters waarschijnlijk zullen blijven wegens persoonlijke banden.

Braziliaanse burgemeesters hebben gewaarschuwd dat tot 30 miljoen mensen worden geconfronteerd met een zorgcrisis - vooral in gebieden waar lokale artsen weigeren heen te gaan.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug