Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Arrestaties wegens moord inheemse leider

Datum : 20/07/2012
Land : Brazilië

Brazilië: Arrestaties wegens moord inheemse leider

 In de Braziliaanse staat Mato Grosso do Sul zijn achttien mensen gearresteerd wegens de moord op een inheemse leider afgelopen november. Gewapende mannen schoten de leider, Nisio Gomes, neer en namen zijn lichaam mee. Zijn lichaam is nog altijd niet gevonden. Gomes (59) was de leider van een Guarani groep, die was teruggekeerd naar hun land nadat ze waren uitgezet door grootgrondbezitters. 

De moord op Gomes werd deze week pas bevestigd, toen aan het licht kwam dat een getuige die had verklaard Gomes levend gezien te hebben na de moord betaald had gekregen om een valse getuigenis af te leggen. Een woordvoerder van de federale politie in Matto Grosso do Sul gaf aan dat er tien mensen gearresteerd zijn van een beveiligingsbedrijf. Zij zouden ingehuurd zijn om de moord te plegen. Acht mensen werden gearresteerd wegens het plannen van de moord, zes daarvan zijn grondbezitters in het gebied. 

Politie geeft aan dat er een doorbraak in de zaak heeft plaatsgevonden toen twee mannen bekenden in ruil voor een lichtere straf. Zij werkten voor een privé beveiligingsbedrijf. Leden van Gomes' inheemse groep hadden al beschreven hoe gemaskerde mannen het kamp binnenkwamen en de leider in zijn hoofd, borst, armen en benen schoten. Vervolgens werd zijn lichaam meegenomen in een auto. De politie had aanvankelijk twijfels bij de moord, omdat er weinig bloed in het kamp was gevonden. Ook had een getuige verklaard Gomes in Paraguay te hebben gezien. Toen bleek dat deze getuige betaald was voor zijn verklaring, werd de moord erkend. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug