Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: beëindiging landbezetting eindigt in tienvoudige moord

Datum : 26/05/2017
Land : Brazilië

Brazilië: beëindiging landbezetting eindigt in tienvoudige moord

Terwijl alle ogen gericht waren op geweld bij demonstraties in Brasilia tegen president Temer speelde zich in het binnenland van de deelstaat Pará een drama af. Op 24 mei werden in Pau d'Arco, in de gemeente Redenção, tien landarbeiders gewelddadig om het leven gebracht en raakten nog eens 18 anderen ernstig gewond. De slachtpartij vond volgens de Comissão Pastoral da Terra plaats tijdens een ontruiming door agenten van de civiele en de militaire politie van een door landarbeiders bezet stuk land. Met de dood van deze negen mannen en een vrouw stijgt het aantal vermoorde slachtoffers rond landconflicten in Brazilië dit jaar naar 36.

Volgens berichten in de lokale media was de politie naar de boerderij Santa Lucia gegaan met arrestatiebevelen voor 20 landbezetters. De actie, gecoördineerd door de Eenheid voor het Oplossing van Conflicten in de Landbouwsector, liep behoorlijk uit de hand. Behalve dat er veel doden en gewonden vielen, werd er ook veel schade aangericht.

Het nieuwe bloedbad vindt plaats te midden van een escalatie van geweld rondom grondbezit in het land. In April werden tien mensen gedood in Mato Grosso, waaronder bejaarden en kinderen. Volgens de officiële veiligheidsdiensten van deze deelstaat was die moordpartij uitgevoerd door ‘gemaskerden’, veelal een verwijzing naar paramilitaire eenheden met banden met lokale grootgrondbezitters.

De zaak wordt door de federale autoriteiten hoog opgenomen. Een commissie bestaande uit leden van de Nationale Mensenrechtenraad, de vaste Kamercommissie voor de rechten van de mens en het federale Openbaar Ministerie zijn naar Pará afgereisd teneinde een onafhankelijk en uitgebreid onderzoek naar de slachtpartij te kunnen garanderen.

 

Bron : www.cartacapital.com.br
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug