Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Brazilië bestrijdt dengue met GM-mug

Datum : 11/07/2012
Land : Brazilië

Brazilië bestrijdt dengue met GM-mug

Brazilië zegt grote aantallen genetisch gemanipuleerde muggen te gaan kweken om een hal toe te roepen aan de verspreiding van dengue.  De ziekte heeft dit jaar al bijna 500.000 mensen in het land getroffen, van wie 74 dodelijk.


Dengue wordt veroorzaakt door de mug Aedes Aegypti. Jaarlijks krijgen tussen de 50 en 100 miljoen mensen in de tropen en subtropen dengue; het veroorzaakt koorts, spierpijn en kan leiden tot een fatale koorts en het dengue shock syndroom. De mug Aedes Aegypti brengt het virus over. Er bestaat geen vaccin, daarom proberen wetenschappers de mug onder controle te brengen. 
 
Het Braziliaanse plan voorziet in de productie van grote aantallen genetisch gemanipuleerde mannelijke soorten van de Aedes Aegypti. Die worden vervolgens vrijgelaten om te paren met vrouwtjes van deze mug. “Hun nakomelingen zullen niet volwassen worden, waardoor de populatie van de muggen afneemt”, zegt het ministerie van Gezondheid.
 
De muggen worden gekweekt in een fabriek, die afgelopen zaterdag is geopend in de noordoostelijke provincie Bahia. Wekelijks zullen vier miljoen insecten worden geproduceerd. Het experiment is al uitgevoerd in twee steden in Bahia met elk zo’n, 3000 inwoners, waar dengue veelvuldig voorkomt. Volgens het ministerie is de muggenpopulatie er in zes maanden met 90 procent verminderd.
 
 
 
 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug