Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Brazilië bestudeert IVF bij zwart doodshoofdaapje

Datum : 18/12/2012
Land : Brazilië

Brazilië bestudeert IVF bij zwart doodshoofdaapje

Braziliaanse wetenschappers bestuderen de mogelijkheid van in-vitrofertilisatie bij het zwarte doodshoofdaapje. Ze willen zo voorkomen dat de soort uitsterft. Onderzoekers van de Federale Universiteit van Pará slaan genetisch materiaal van het zwarte doodshoofdaapje (saimiri vanzolinii) op voor verder onderzoek. "De stalen moeten ons de voortplantingscyclus van deze primaat helpen begrijpen", zegt biologe Fernanda Pozzan Paim. "Het moet ons toelaten conserveringsstrategieën te bepalen en, in de toekomst, in-vitrofertilisatie te doen."

Het zwarte doodshoofdaapje leeft in een gebied van ongeveer 870 vierkante kilometer in het centrum van het Amazonegebied. Volgens het reservaat voor duurzame ontwikkeling Mamirauá zijn er nog maar een kleine 45.000 exemplaren. "Die apen leven in bosgebieden, dicht bij rivieren, wat ze kwetsbaar maakt voor de klimaatwijziging", zegt Pozzan Paim. "Als die rivieren zwellen, dan kan de nu al uitgedunde populatie verdwijnen."

De doodshoofdaapjes, die zo genoemd worden door de doodshoofdachtige tekening op hun kop, worden niet veel groter dan 30 centimeter. Ze staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Daar wordt de soort bij de kwetsbare dieren ondergebracht, de status net voor die van bedreigde soort. 

Eerder raakte bekend dat Brazilië ook concrete plannen heeft om bedreigde diersoorten te klonen. Het heeft al een genenbank opgericht met 420 stalen en bestudeert nu welke kloontechnieken het gaat gebruiken.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug