Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië bevestigt eerste besmetting coronavirus bij inheemse bevolking in Amazone

Datum : 02/04/2020
Land : Brazilië

Brazilië bevestigt eerste besmetting coronavirus bij inheemse bevolking in Amazone

Een inheemse vrouw die diep in het regenwoud in de Amazone leeft, heeft het coronavirus opgelopen. Ze is hiermee de eerste besmetting onder de meer dan 300 stammen die leven in Brazilië, zo verklaarde Sesai, de gezondheidsdienst voor de inheemse bevolking vallend onder het Ministerie van Gezondheid.

De twintigjarige van de Kokama-stam is positief getest op het virus in het district Santo Antonio do Lá, liggend aan de grens van Colombia op 880 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas.  De vrouw vertoonde geen symptomen en is geïsoleerd, samen met haar familie, verklaarde Sesai

Er zijn vier besmettingen in hetzelfde district bevestigd, waaronder een arts die vorige week positief is getest. Hiermee groeide de angst dat de epidemie zich zou verspreiden onder kwetsbare gemeenschappen met een vernietigende impact.

Sesai heeft verklaard dat de vrouw een gezondheidsmedewerker was die in contact is geweest met de arts. Ze is de enige die positief is getest onder de vijftien medewerkers en twaalf patiënten die zijn getest, nadat de arts het virus bleek te hebben opgelopen.

De arts was teruggekomen van een vakantie in het zuiden van Brazilië om te werken met Tikunas, die met 30.000 leden een van de grootste stammen zijn in het Amazonegebied, dichtbij de grenzen met Colombia en Peru.  

Gezondheidsexperts waarschuwen dat de verspreiding van het virus dodelijk kan zijn voor de 850.000 inheemse mensen, die al eeuwen worden uitgeroeid door ziektes gebracht door Europeanen, van waterpokken en malaria tot de griep.

Zij vrezen dat de manier van leven van de inheemse bevolking in kleine dorpen onder rieten daken het risico vergroot op besmetting, als een enkel familielid het virus oploopt.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug