Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië breidt investeringen in Afrika uit

Datum : 08/11/2012
Land : Brazilië

Brazilië breidt investeringen in Afrika uit

Braziliaanse bedrijven vinden steeds meer hun weg naar Afrika sinds de Braziliaanse regering nauwere economische banden met het continent wil opbouwen. Zo exporteerde de Braziliaanse mijngigant Vale een jaar geleden zijn eerste overzeese steenkoollading vanuit Mozambique, dat een van ’s werelds grootste onontgonnen reserves bezit.

Vale heeft grote ambities in Afrika en is naast Mozambique ook aanwezig in Angola, Democratische Republiek Congo en Zuid-Afrika. Het twee na grootste mijnbedrijf ter wereld is druk bezig met het verbeteren van de toegang tot natuurlijke rijkdommen en besteedt miljoenen aan infrastructuur, waaronder een spoorlijn door Malawi en een verbinding met Nacala, de grootste diepzeehaven aan Afrika’s oostkust. Het bedrijf is van plan om meer dan 12 miljard dollar te besteden in het hele continent in de komende vijf jaar.

De mijngigant is echter niet het enige Braziliaanse bedrijf dat Afrika’s potentieel onder de loep neemt. De twee landen hebben banden die dateren uit het tijdperk van de slavenhandel, en Braziliaanse leiders zijn er snel bij om de culturele affiniteit met Afrika als een concurrentievoordeel te gebruiken. Bedrijven als Odebrecht en Petrobras hebben hun activiteiten in Afrika de afgelopen jaren ook flink opgevoerd. De handel tussen Brazilië en Afrika is gestegen van rond de 4 miljard in 2000 tot ongeveer 20 miljard dollar in 2010.

Volgens analisten is dit vooral te danken aan oud-president Lula da Silva (2003-2010) die Afrika tot een strategische prioriteit voor Brazilië maakte. Dit als onderdeel van de inspanningen om de Braziliaanse invloed wereldwijd uit te breiden. Deze strategie is later overgenomen door de huidige president Dilma Rousseff.

Brazilië probeert overigens te voorkomen als een neo-imperialistische kracht gezien te worden die alleen geïnteresseerd is in de exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Afrika. Lula en Rousseff hebben China’s manier van betrokkenheid in Afrika meerdere malen bekritiseerd.

Braziliaanse ambtenaren en zakenlieden benadrukken dan ook vaak het doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van Afrikaanse landen. Ze wijzen erop dat ze lokale arbeidskrachten werven en opleiden en sociale projecten aanbieden om lokale ontwikkeling te stimuleren.
 

Bron : Mercopres
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug