Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Cubaanse artsen nog niet vervangen

Datum : 20/12/2018
Land : Brazilië

Brazilië: Cubaanse artsen nog niet vervangen

Brazilië is er niet in geslaagd om bijna een derde van de duizenden Cubaanse artsen te vervangen die na een diplomatiek geschil met Cuba het land hebben verlaten.

De nieuw gekozen president, Jair Bolsonaro, uitte kritiek op de Cubaanse betrokkenheid in een gezondheidsprogramma van de overheid en zei dat Cubaanse artsen werden gebruikt als “slavenarbeid”, omdat Havana 75 procent van het loon ontvangt.

In reactie op zijn uitspraken heeft de Cubaanse overheid de samenwerking, die medische zorg leverde voor miljoenen Brazilianen in arme en moeilijk te bereiken gebieden, tussen beide landen ingetrokken waardoor 8.000 vacatures gevuld moesten worden. Brazilië verklaarde afgelopen maand dat 90 procent van de vacatures was gevuld. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Gezondheid zijn echter 2.439 van 8.411 nieuwe doctoren niet op komen dagen. De vacatures worden opnieuw geopend op 20 en 21 december, aldus de woordvoerster.

Cuba genereert veel inkomsten door 50.000 medici naar meer dan zestig landen uit te zenden. Het geld dat de artsen in Brazilië ontvangen onder het programma werd voor Cubaanse begrippen als ruim voldoende beschouwd, ook nadat de overheid 75 procent van de inkomsten incasseerde. 

Bolsonaro, die 1 januari zal worden beëdigd, heeft zich zich gepositioneerd als fervente anticommunist en is van plan om de banden met de Verenigde Staten te versterken. Op dinsdag verklaarde hij dat hij alle maatregelen zou nemen “binnen de perken van de rechtsstaat en democratie” om zich tegen de regeringen van Venezuela en Cuba te verzetten.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug