Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Demonstranten eisen vertrek president

Datum : 22/05/2017
Land : Brazilië

Brazilië: Demonstranten eisen vertrek president

In verschillende steden in Brazilië hebben gisteren protesten plaatsgevonden naar aanleiding van het recente corruptieschandaal rondom de president Michel Temer. Vakbonden, politieke partijen en activisten riepen de Brazilianen op de straat op te gaan. In verschillende steden werd daar gehoor aan gegeven, hoewel protesten op een aantal plaatsen kleiner waren dan verwacht. 

Het schandaal rondom Michel Temer heeft te maken met een audiofragment dat werd vrijgegeven door Joesley Batista, directeur van het vleesverpakkingsbedrijf JBS. In het fragment is Temer te horen die de omkoping van toenmalig hoofd van het parlement Eduardo Cunha goedkeurt. Batista en Cunha zijn beiden veroordeeld in het zogeheten Lava Jato-schandaal rondom staatsoliebedrijf Petrobras. Temer beweert dat het fragment vals is en ontkent alle beschuldigingen. Ook weigert hij vrijwillig af te treden. 

Naar aanleiding van dit audiofragment is het Braziliaanse hooggerechtshof een onderzoek begonnen naar Temer. Openbaar aanklager Rodrigo Janot zegt dat het gesprek dat te horen is op het eerste gezicht echt lijkt en in overeenstemming is met getuigenverklaringen. Temer heeft het hooggerechtshof gevraagd het onderzoek naar hem stop te zetten. Woensdag wordt besloten of ze aan dit verzoek willen voldoen, hoewel de kans hierop klein is. 

Sommige politieke bondgenoten van Temer hebben hun steun aan de president teruggetrokken naar aanleiding van het schandaal. Als het hooggerechtshof het onderzoek niet stop zal zetten is het waarschijnlijk dat meer coalitiepartijen hun steun zullen terugtrekken. Zowel de bevolking als politieke tegenstanders spreken al over een impeachment. 

De politieke crisis in Brazilië heeft ook economische gevolgen. Vorige week daalden aandelenkoersen in het land sterk. Ook lijkt de uitvoer van een serie bezuinigingsmaatregelen - die zeer impopulair zijn onder de bevolking maar aandeelhouders meer vertrouwen gaven in de kwakkelende Braziliaanse economie - niet meer zeker nu er gesproken wordt over de impeachment van Temer. 

Bron : Al Jazeera, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug