Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: directeur instituut inheemse rechten ontslagen

Datum : 08/05/2017
Auteur : BBC
Land : Brazilië

Brazilië: directeur instituut inheemse rechten ontslagen

In Brazilië is de directeur van het overheidsagentschap dat verantwoordelijk is voor rechten van de inheemse bevolking, Funai, ontslagen. De aanleiding van het ontslag van deze Antonio Costa was een wrede aanslag op leden van de Gamela stam, waarbij minstens tien mensen gewond raakten. De aanslag werd uitgevoerd door grondbezitters en boeren uit de deelstaat Maranhão. 

Costa beweert dat hij machteloos was nadat de regering met meer dan 40 procent op zijn budget had bezuinigd. Ook zegt hij ontslagen te zijn omdat hij "eerlijk" was en de rechten van de inheemse bevolking boven die van de overheid stelde. "Ik weigerde twintig mensen aan te nemen die aanbevolen waren door de voorzitter van de regering in het parlement, Andre Moura, maar die hun hele leven nog nooit een inheems persoon hadden gezien," zo vertelde Costa aan de BBC. Ook zei hij later tegen journalisten dat hij "nooit iemand zou aannemen die geen hart had voor de rechten van de inheemse bevolking." 

De overheid wees de bezwaren van Costa af. "Gezien de hoge prioriteit die inheemse rechten hebben voor deze regering heeft Funai daadkrachtige en efficiënte leiding nodig, die we voorheen niet hadden," aldus minister van Justitie Oscar Serraglio in een verklaring. 

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor een alarmerende toename aan geweld tegen de inheemse bevolking in Brazilië. Volgens hen zullen de bezuinigingen op milieubeleid van de huidige regering dit alleen maar verergeren. Vorige week vonden in de hoofdstad Brasília rellen plaats tijdens een protest van leden van inheemse groepen. 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug