Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië eist schadevergoeding van mijnbedrijf

Datum : 30/11/2015
Land : Brazilië

Brazilië eist schadevergoeding van mijnbedrijf

De Braziliaanse regering heeft gezegd van het mijnbedrijf een schadevergoeding te eisen van USD 5,2 miljard voor de schade aan milieu die is ontstaan nadat een dam die afvalwater moest tegenhouden was doorgebroken

Minstens 13 mensen zijn omgekomen toen de dam eerder deze maand brak in de staat Minas Gerais. Een dorp werd verwoest en het drinkwater raakte in een groot gebied vervuild. Izabella Teixeira (foto), de minister van Milieu, zei dat er geld nodig was voor herstel van het milieu en voor compensatie van de slachtoffers. 

“Het is geen natuurramp, maar een ramp die is ontstaan door economische activititeit waarvan de omvang gelijk is aan rampen die door natuurgeweld zijn ontstaan”, aldus de minister. Ze zei dat zo’n vijfhonderd kilometer van de Rio Doce, een van Brazilië’s belangrijkste rivieren, in delen uitgebaggerd moet worden, de vegetatie worden herplant en zoetwaterbronnen worden schoongemaakt. 

Het mensenrechtenbureau van deVerenigde Naties heeft gezegd dat de modderstroom die na de dambreuk vrijkwam giftig was. Samarco zegt dat het water en het minerale afval geen bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid. 

Teixeira zal de claim voor schadevergoeding vandaag, maandag, indienen. De opbrengst zal in een fonds worden gestort en gebruikt voor het schoonmaken van het milieu in de vallei van Rio Doce in de komende tien jaar, zei Openbaar Aanklager Luís Inácio Adams. 

Eerder afgelopen vrijdag zeiden het Braziliaanse bedrijf Vale en het Brits-Australische bedrijf BHP Billiton – de iegenaren van Sanarco – dat ze een fonds zouden oprichten voor hulp aan het schoonmaken van de Rio Duce.  Ze gaven geen details over de omvang van het fonds. 

 

Bron : Mercopress, BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug