Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië en Argentinië betwisten het voorzitterschap van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank

Datum : 08/03/2020
Land : Brazilië

Brazilië en Argentinië betwisten het voorzitterschap van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank

Brazilië is van plan zijn eigen kandidaat te promoten om de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) te leiden. Hiermee gaat het land de strijd aan met Argentinië voor de topbaan van de regionale geldschieter, doordat president Jair Bolsonaro de politieke alliantie met zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump wil uitbuiten.

Marcos Troyjo (foto), de speciale secretaris van het Ministerie van Economie voor Buitenlandse Handel en Internationale Zaken, zou de beste kans hebben om de kandidaat van Brazilië te worden. Minister van Economie Paulo Guedes heeft ook gedacht aan Maria Silvia Bastos, voorzitter van de adviesraad van Goldman Sachs Group Inc. in Brazilië.

De in Washington gevestigde IDB is de belangrijkste ontwikkelingsinstelling voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied en biedt miljarden dollars aan leningen en technische bijstand aan een regio met chronische infrastructuur en financiële tekorten. De voorzitter, Luis Alberto Moreno, nam de functie over in 2005 en is twee keer herkozen. De volgende voorzitter zal in oktober beginnen aan een termijn van vijf jaar na een selectieproces dat de komende maanden formeel van start gaat.

Bolsonaro zal waarschijnlijk de interesse van het land voor de baan met Trump bespreken als beide leiders dit weekend op Mar-a-Lago samenkomen, tijdens een reis van de Braziliaanse president naar Miami. Ondersteuning van de VS is cruciaal om de positie te winnen, gezien het aandeel van 30% in de bank en het de facto vetorecht over haar leiderschapsbeslissingen. De grootste aandeelhouders na de VS zijn Brazilië en Argentinië elk met 11% en Mexico met 7,2%.

De plotselinge belangstelling van Brazilië voor de functie maakt het ingewikkeld voor de Argentijnse kandidaat, Gustavo Beliz, momenteel secretaris voor strategische zaken van president Alberto Fernández, die al de formele steun van de Mexicaanse regering heeft gekregen. Ondertussen is Paraguay ook van plan om minister van Financiën Benigno Lopez als kandidaat te lanceren, zei een regeringsfunctionaris in een interview met een lokale radio.

Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft Bolsonaro het buitenlands beleid van zijn land vernieuwd door nauwere banden met de VS na te streven en zijn bondgenoten ten koste van de tientallen jaren oude traditie van multilateralisme van het land. Herhaaldelijk spreekt hij zijn bewondering voor Trump uit. Hoewel Bolsonaro aanvankelijk overwoog om een Argentijn voor de baan te steunen, veranderden de omstandigheden nadat Fernández, een ideologische rivaal, het presidentschap in oktober won en Mauricio Macri versloeg.

De beslissing van de IDB-kandidaat in Brazilië wordt verder gecompliceerd door het feit dat de regering van Bolsonaro tegelijkertijd een hoofd moet kiezen voor een andere ontwikkelingsbank die is opgericht door leden van de BRICS-groep, die bestaat uit Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De eerste voorzitter werd benoemd door India, en nu is het de beurt aan Brazilië. Troyjo wordt ook overwogen voor die baan.

De selectie van de volgende voorzitter va de IDB zal een van de meest besproken onderwerpen zijn op de jaarlijkse gouverneursvergadering van de bank later deze maand in Colombia. Een beslissing wordt waarschijnlijk genomen tussen juli en september.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug