Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië en Argentinië eensgezind op top G20

Datum : 19/06/2012
Land : Brazilië

Brazilië en Argentinië eensgezind op top G20

Brazilië en Argentinië zullen zich tegen ieder financieel aanpassingsplan uitspreken, maar zullen beleid dat is gericht op ontwikkeling en groei om uit de mondiale crisis te komen, steunen. Dat kwamen beide landen overeen op de top van de G20 in Mexico.

Deze mededeling werd gedaan door de Argentijse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman, die optrad als woordvoerder. Eeven daarvoor hadden de Argentijnse president Cristina Fernández en haar Braziliaanse collega Dilma Rousseff elkaar gesproken in Los Cabos, het Mexicaanse resort waar de bijeenkomst van de G20 plaatsvindt.  Timerman voegde eraan toe dat beide landen ook overeen waren gekomen “eerst te luisteren naar wat Europese landen, vooral Duitsland, te berde zouden brengen tijdens de G20 Top.

Fernández arriveerde zondag in Mexico; tot nu toe woonde ze een diner bij van gastheer Felipe Calderón, de Mexicaanse president, en had ze ontmoetingen met Vladimir Putin (Rusland) en Francoise Hollande (Frankrijk). Vandaag zal Argentinië initiatieven presenteren over infrastructuur als motor van groei.  Dit tijdens een paneldiscussie over ‘Ontwikkleing: groene groei, infrastructuur en veiligheid’. 

 “De ogen van de wereld zijn op ons gericht” zei president Calderón in zijn openingsrede. “Als leiders van de G20 hebben we een grote verantwoordelijkheid, want de wereldeconomie staat serieuze uitdagingen te wachten.”
Vanavond wordt de bijeenkomst gesloten met een persconferentie van Calderón en de openbaarmaking van de slotdeclaratie. Daarna volgt nog een presentatie van president Vladimir Putin, omdat Rusland volgend jaar gastland is van de G20.

De G20 is in 1999 opgericht om financieel beleid van traditionele economische machten samen te brengen met dat van opkomende economieën, zoals China en Brazilië. De twintig leden zijn goed voor 90 procent van de wereldeconomie, 80 procent van de wereldhandel en herbergen tweederde van de wereldbevolking.

Latijns Amerika wordt vertegenwoordigd door Brazilië, Mexico en Argentinië. De andere landen zijn: Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, India, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Saudi Arabia, Australië, Korea, Indonesië, Zuid-Afrika, Turkije en de Europese Unie.
 

 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug