Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië en Argentinië gaan nucleair

Datum : 08/09/2011
Land : Argentinië

Brazilië en Argentinië gaan nucleair

Na de kernramp in Japan wordt in veel landen kernenergie afgebouwd. Argentinië en Brazilië doen het tegenovergestelde. Naast militaire samenwerking tussen de twee landen wordt namelijk gesproken over het uitbreiden van kernenergie. Dit bleek na bijeenkomsten tussen de presidenten en de ministers van Defensie van beide landen.

Kernenergie is niet nieuw voor de twee ‘kernmachten.’ Argentinië heeft een nucleair programma dat teruggaat tot de jaren vijftig en Brazilië had haar eerste ervaring met kernsplitsing in de jaren dertig van de vorige eeuw. Argentinië hoopt met Canadese hulp twee extra kerncentrales te bouwen, waarmee het totaal op vier zou uitkomen. Brazilië heeft toegezegd Argentinië te helpen met haar expertise op het gebied van kernenergie. Brazilië heeft in eigen land de opwekking van energie uit kernsplitsing geprioriteerd.

Ook op militair gebied hebben beide landen zowel ervaring als plannen. Brazilië heeft haar zinnen gezet op een nucleair aangedreven onderzeeër. Argentinië wil haar militaire en nucleaire programma’s integreren. Toch pleiten beide landen voor een zuidelijke Atlantische Oceaan zonder nucleaire wapens.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug