Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië en Argentinië willen Mercosur openstellen voor de wereld

Datum : 10/12/2016
Land : Argentinië

 Brazilië en Argentinië willen Mercosur openstellen voor de wereld

De Braziliaanse en Argentijnse ministers van Buitenlandse Zaken zijn afgelopen donderdag in Brasilia overeengekomen dat Mercosur zich open moet stellen naar de wereld en haar handel moet uitbreiden. Jose Serra and Susana Malcorra waren het erover eens dat haast moet worden gemaakt met het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie, zeker nu de nieuw gekozen president van de VS, Donald Trump, heeft beloofd dergelijke verdragen te zullen beperken. 

Dit moet gebeuren zonder Venezuela dat recent uit het regionale handelsblok is gezet. “De zaak Venezuela is geen schorsing, het is een annulering van haar deelname aan de Mercosur zoals overeengekomen door Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Het land had vier jaar de tijd om te voldoen aan de regels van Mercosur, maar dat doel is nog niet bereikt” zei Malcorra. Ze zei dat Mercosur hoopte dat Venezuela zo snel mogelijk aan de regels zou voldoen en dan weer volwaardig lid kan worden.”Je kunt geen lid zijn van een club en wel alle rechten krijgen, maar niet aan de verplichtingen voldoen”, stelde ze.  

Ook al heeft een vrijhandelsverdrag met de EU prioriteit, “we willen ook andere mogelijkheden onderzoeken met markten in ontwikkeling, want we moeten openstaan voor de wereld.” Omdat de komst van Trump zeer waarschijnlijk onderhandelingen tussen de VS en EU zal onderbreken, “moeten we daar gebruik van maken en snel handelen”, zei Malcorra.  Volgende week komen de ministers van Mercosur bijeen in Buenos Aires om een plan op te stellen voor de eerste helft van 2017. Argentinië is dan voor een half jaar voorzitter van Mercosur.

Minister Serra kondigde de oprichting aan van een bi-nationaal comite dat zich moet buigen over handelsbarriѐres tussen beide landen en alternatieven moet zoeken. Een van de mogelijkheden is gebruikmaken van rivieren voor handel. Dit kan in minder dan tien jaar leiden tot een toename van de handel van 17 miljard tot 50 miljard ton. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug